Pikantní kuřecí Mole s Fatali Yellow

Potřebné suroviny na 4 porce

2 konzervy loupaných a krájených rajčat
1 menší cibule (nadrobno)
6 stroužků česneku (nadrobno)
1 espresso nebo malý hrneček lepší instantní kávy
7 lžic olivového oleje
Půl menšího balíčku rozinek (předem namočených do vody)
Mleté chilli
4ks čerstvé Fatalii Yellow anebo jiné chilli dle chuti
4 lžičky kakaa (nejlépe holandského typu)
1 lžička nového koření (nadrceného)
5 lžic třtinového cukru
250 ml kuřecího vývaru
50 g dýňových semínek (opražených na sucho na pánvi)
500 g kuřecích prsních řízků (na větší kostky)
Zakysaná smetana
Limetka
Čerstvý koriandr


Sdílet


Pikantní kuřecí Mole s Fatalii Yellow

Celkový čas přípravy: 45 minut

Dnes bychom vám chtěli představit dalšího z řady adeptů na vítěze v soutěži mezi neobvyklými a těžce návykovými pokrmy. Je jím Mole. Tato oblíbená omáčka s výraznou zemitou chutí okamžitě připomene tradici sytého a neošizeného jídla, které je pro jižní Ameriku tak typické. Její velmi silné aroma kakaa možná připomene vzdáleně dětství, tahle vzpomínka však vzápětí zmizí s omamnou pálivostí přidaného chilli. Velmi vám tento nevšední pokrm doporučujeme, nenechte se odradit větším množstvím surovin. Ve velké většině jde o věci, které jsou doma běžně k dispozici. Následná příprava již není nijak obtížná, a pokud milujete třeba chilli con carne – Mole vás stoprocentně dostane.


Postup

Troubu si zapneme na gril a předehřejme na přibližně 180 stupňů. Poté si z konzervovaných loupaných rajčat vymačkáme a odlijeme stranou šťávu, takto vysušená rajčata dáme do pekáčku, společně s nasekanou cibulí, česnekem a kapkou oleje. Vše osolíme, opepříme a dáme na zhruba 12 minut do trouby, přičemž neustále kontrolujeme a promícháme. Grilujeme do zhnědnutí a vyschnutí směsi.

Mezitím si připravíme koření na Mole omáčku, do mixéru přidáme kávu rozinky, kakao, nové koření, sušené chilli a necháme cca 10 minut odležet. Následně ke koření přidáme grilovanou rajčatovou směs, čerstvé Fatalii nebo Habanero, cukr, upražená dýňová semínka, kuřecí vývar a trochu olivového oleje. Mixujeme tak dlouho až je omáčka zcela hladká, můžeme ji ještě dochutit solí či pepřem. Nyní si v pánvi zprudka na olivovém oleji orestujeme pokrájené, osolené a opepřené kuřecí maso, které by správně mělo chytnout lehce nahnědlou barvu – to trvá přibližně osm minut. Pak k masu přidáme připravenou Mole omáčku a na mírném ohni necháme zlehka probublávat ještě přibližně 10 až 15 minut, než se zcela dodělá maso a omáčka mírně zhoustne.

Servírování

Pro podávání není třeba jiné přílohy než limetky, zakysané smetany a koriandru. Dobrou chuť!

Naše další recepty s chilli

Rádi byste zkusili pěstování chilli?

Prohlédněte si nabídku
semínek chilli papriček

Bolivian Bumpy
Bolivian Bumpy
Capsicum Chinense
65 Kč • 200 000 SHU
Přidat do košíku Je to vážně parádní chilli neobvyklého zbarvení dozrávající ze zelené do jasně žluté s hnědými fleky. Paprička bolivijského původu vznikla zkřížením Bolivian Rainbow (Capsicum Annuum) a Yellow Bumpy (Capsicum Chinense). Patří mezi Chinensky a nakopne vás skvělou ovocnou chutí připomínající v tomhle případě citrusy. My jí pálivostí řadíme do příjemného středu, který je snesitelný, ale zároveň nezklame žádného chilli šílence. Tahle keřovitá rostlinka s vysokou výnosností je vhodná pro pěstování v květináči i v zemi, kde se vám samozřejmě rozroste mnohem víc. A do čeho ji využijete? Do omáčkovitých jídel typu chilli con carne, do marinád nebo sals. Zkuste jí taky nasušit nebo zamrazit na potom. V zimě se to bude jistě hodit." ["aktivni"]=> string(1) "1" ["photo1"]=> string(24) "bolivian_bumpy1_2019.jpg" ["photo2"]=> string(24) "bolivian_bumpy2_2019.jpg" ["photo3"]=> string(19) "bolivian_bumpy3.jpg" ["photo4"]=> string(19) "bolivian_bumpy5.jpg" } -->
Celá nabídka chilli semínek

Certifikované osivo

S rostlinolékařským pasem